Vzroki za nastanek bolezni prostate in nezmožnost doseganja dovolj močne in zdrave erekcije so resnično številni. V preteklosti so jo običajno imenovali organska in psihogena erektilna disfunkcija, danes pa vemo, da gre v večini primerov za kombinirani učinek fizičnih sprememb (bolezen prostate) in psiholoških dejavnikov (stres, odnosi s partnerjem).

Erekcija je dotok večje količine krvi v corpus spongiosum penisa zaradi parasimpatično povečanega sproščanja dušikovega oksida iz lokalne endotelijske krvne žile. Venski izpust teh struktur je posledica stiskanja endopelvičnega tkiva, pa tudi pritiska nekaterih medeničnih mišic (na primer m. ischiocavernosus in m. bulbospongioso). Z izgubo parasimpatične stimulacije pride do motenj pri doseganju zdrave in trde erekcije, torej impotence.

Poleg omenjenih nevrogenih in vaskularnih dejavnikov, so za zdravo in močno erekcijo pomembni tako psihološki kot hormonski dejavniki. Od fizičnih vzrokov za erektilno disfunkcijo je treba omeniti, da diabetes mellitus (ki lahko s svojimi zapleti na krvnih žilah in živcih, zlasti avtonomnih, povzroči žilno ali nevrogeno erektilno disfunkcijo), bolezni in poškodbe hrbtenjače (izredno pomembno je oceniti količino škode, ker lahko vpliva na nasvet, ki ga bo zdravnik dal pacientu, saj imajo lahko tisti z nižjim erektilnim centrom trdo erekcijo s pravilno stimulacijo genitalij, ne da bi imeli erekcijo zaradi vidnih dražljajev ali domišljije), endokrinih motenj (npr. hipogonadizem, hiperprolaktinemija).

Ne smemo pozabiti na vpliv zdravil, ki jih oseba trenutno uporablja. Razni antihipertenzivi, zdravila za endokrini sistem, analgetiki, antipsihotiki, antidepresivi in mnogi drugi imajo lahko negativni učinek na doseganje zdrave in trde erekcije in na pojav impotence.

Psihološki dejavniki so lahko vzročni (npr. motnje depresije in tesnobe, zlasti trenutki panike, ki znatno povečajo pogostnost šibkejših erekcij) ali njeno vzdrževanje. Stres, povezan z uspešnostjo, in strah pred neuspehom erektilne ponovitve sta najpomembnejša vzroka za impotenco pri ohranjanju erekcije, tudi če se organsko stanje izboljša.

Kulturni dejavniki imajo lahko tudi vlogo pri nekaterih moških (npr. napačna razlaga, da mora moški imeti močno erekcijo, takoj ko zagleda lepo žensko, da se intenzivnost erekcije med seksom ne spreminja ali upošteva fiziološke spremembe, ki se pojavijo s staranjem, npr. počasneje doseganje erekcije, večji pomen fizične stimulacije). Zdravniku je pri postavitvi diagnoze najpomembnejše dati natančne informacije.

TRIJE VZROKI NEZMOŽNOSTI DOSEGANJA ZDRAVE IN TRDE EREKCIJE

Vzroki so lahko razdeljeni v tri skupine:

  1. Organska erektilna disfunkcija – kot zaplet drugih bolezni prostate
  2. Psihična erektilna disfunkcija – povzročeni zaradi psihičnih težav
  3. Mešana erektilna disfunkcija – kombinacija organskih in psihogenih vzrokov

ORGANSKE EREKTILNE DISFUNKCIJE:

  • Postopno ponavljanje, razen pri poškodbah
  • Konstantna erektilna disfunkcija in nezmožnost doseganja zdrave in trde erekcije
  • Odsotnost erekcije preko noči / zjutraj
  • Pri osebah starejših od 60 let
  • Možnost za doseganje erekcije in orgazma

Preberi več o vzrokih organske erektilne disfunkcije >

PSIHIČNA EREKTILNA DISFUNKCIJA:

  • Težko doseganje trde erekcije (brez poškodbe)
  • Relacijski problemi
  • Običajna nočna / jutranja erekcija
  • Moški, mlajši od 60 let brez prisotnosti /pogostost-in-dejavniki-tveganja-bolezni-prostate-in-impotence
  • Možna motnja orgazma ali ejakulacije

V 80 % primerov sta vzroka nezmožnosti zdrave in trde erekcije in pojava impotence mešana etiologija s prevladovanjem organske komponente. Med 35 in 50 % moških s sladkorno boleznijo trpi zaradi erektilne disfunkcije, drugi s kroničnimi boleznimi imajo zelo podobne rezultate (bolezni ledvic, kronični alkoholizem, multipla skleroza, ateroskleroza in druge vaskularne bolezni). Razlika v simptomih erektilne disfunkcije ali impotence je odvisna od vzroka nastanka in bolezni prostate, s katerimi se srečuje oseba.