Vzroki tveganja so popolnoma enaki vzrokom tveganja za bolezni srca in ožilja.

Pogostost slabe erekcije in bolezni prostate je odvisna od starosti moškega, zato je zelo jasno (in to potrjujejo številne raziskave), da se razširjenost povečuje s starostjo moškega, zlasti po 65 letih. Zanimivo je, da je to povečanje razširjenosti najpogostejše pri moških, ki se ukvarjajo z medicino (zdravstveno osebje in zdravniki). Pred 40. leti so bile erektilne disfunkcije in impotenca, ki jih povzročajo bolezni, redke in so se pojavljale le pri 4 % moških, v zadnjih 70. letih pa se je ta težava povečala in prizadene približno 50 % moške populacije.

Dejavniki tveganja za bolezni prostate so povišan krvni tlak, kronični stres, debelost, dislipidemija in fizična neaktivnost , kar so popolnoma enaki dejavniki tveganja kot pri boleznih srca in ožilja. Dejansko se erektilna disfunkcija kot posledica bolezni prostate pogosto primerja s srčno-žilnimi boleznimi, ker je povzročena zaradi blokade in zoženja arterij. Arterije v prostati so zelo majhnega premera, zato je zelo pomembno, da vsak moški, ki ima težave z boleznimi prostate in slabo erekcijo, oceni tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, ker če takoj začnemo z ustreznimi ukrepi, lahko preprečimo pojav bolezni prostate pri moških ter posledično od impotence.

Če je erekcija pri spolnem odnosu popolnoma odsotna ali je premalo močna ter prekratko traja, potem govorimo o bolezni prostate, ki povzroča erektilno disfunkcijo. Kot smo že omenili, bolezni prostate, ki povzročajo to disfunkcijo, niso tako redke; različne raziskave so pokazale, da ima 50% moških, starejših od 40 let, bolj ali manj izrazite težave s prostato in doseganjem trde in zdrave erekcije.

Nekatere raziskave so odkrile povezavo med večjim številom kardiovaskularnih (srčno-žilnih) težav in prezgodnjo smrtnostjo moških ter boleznimi prostate, ki povzročajo premalo močne erekcije. Na primer, med šestletnim spremljanjem so dokazali, da težave z erekcijo povečajo tveganje za katero koli srčno-žilno bolezen za 44 %, možgansko kap za 39 %, 62 % za srčni infarkt in tveganje za smrt za 25 %.

Če upoštevamo vse zgornje podatke, lahko vidimo, da so zelo koristni za moške, starejše od 40 let, za zgodnje odkrivanje in zdravljenje potencialno zelo nevarnih tveganj za zdravje. To še posebej velja za tiste moške, ki so se že srečali z nekaterimi dejavniki tveganja ali so opazili, da njihova erekcija ni dovolj trda za normalen spolni odnos.

Koristno je narediti test tako, da izpolnite IIEF 5 vprašalnik (test, ki se uporablja za določitev mednarodnega indeksa erekcije), ki vsebuje pet vprašanj v zvezi z erektilno funkcijo moškega v zadnjih šestih mesecih. Vsak odgovor se ocenjuje med eno (1) in petimi (5) točkami. Če je rezultat manjši od 21, je priporočljiva nadaljnja obdelava dejavnikov tveganja in hormonskih testov (skupni testosteron, FHS, LH, estradiol, TSH in prolaktin) in po potrebi magnetna resonanca ali Dopplerjeva sonografija arterij. Test, ki lahko v celoti oceni erektilno funkcijo in da rezultate, ali je erektilno disfunkcijo povzročila bolezen prostate, je vbrizgavanje alprostadila v kavernozna telesa, da se zagotovi ustrezen vpogled v erektilno funkcijo in se izogne ​​zapleteni diagnostični obdelavi.

Oglejte si, kateri so vzroki za to, da ne dosežete zdrave in trde erekcije >