Ko se moški prvič sreča z erektilno disfunkcijo oziroma impotenco, je najbolj važno, da se lotite samopregledovanja. Splošni psihološki status moškega, ocena njegovega odnosa s partnerjem, družino, sodelavci v službi itd.

Namreč, zdravniki pogosto pozabljajo, da nezmožnost doseganja zdrave in trde erekcije ni povezana samo z boleznimi prostate, ampak tudi s človekom kot celoto, njegovimi občutki, energijo, vitalnostjo (radostjo do življenja) in te informacije so pogosto ključne pri zdravljenju. Z drugimi besedami, ni dovolj samo predpisati zdravilo, temveč se morate z moškim pogovoriti o njegovih pričakovanjih, trenutnih stresnih situacijah, odnosih, delu ali družinskih težavah, ki lahko vplivajo na njegovo spolno funkcijo.

PSIHOSEKSUALNA TERAPIJA

Impotenca in stres sta v tesni povezavi.

Izjemno pomembno je oceniti stres, saj njegova prisotnost zmanjšuje učinek PDE5 inhibitorja (zaviralca) in naravnih prehranskih dodatkov. Ko govorimo o alternativni terapiji, je treba razmisliti o zelo uspešni metodi zdravljenja impotence s psihoterapijo posameznika ali v spremstvu partnerja. Seveda takšna terapija pride v poštev le pri moških, ki so sami pripravljeni pristopiti k psihoterapiji. Psihoseksualno terapijo lahko izvajajo posebej usposobljeni strokovnjaki, kar je običajno partnerska terapija, ki vključuje veliko pozitivnega vedenja. Tako imenovana psihoterapija običajno vsebuje veliko domačih nalog, raziskav in samopregledovanja, komunikacijskega dela med partnerji in podobno.

EREKCIJSKI OBROČEK ZA PENIS

Erekcijski obroček za penis se je pri nekaterih moških izkazal kot dobra rešitev. Običajno gre za moške, ki jih zdravljenje prostate ne zanima, ampak si želijo čim hitrejše erekcije, ne da bi jemali zdravila za erekcijo ali naravne prehranske dodatke. Pri nekaterih bolnikih lahko erekcijski obroč za penis (ki je nameščen tako, da preprečuje odtekanje krvi iz venske krvne žile), še posebej, če je vstavljanje tega obroča zanje enostavno, postane del splošne spolne aktivnosti in je koristen način za dosego trde erekcije.
Ravno tako uporaba vibratorja (na frenulumu) lahko ugodno vpliva na krepitev trdnosti in trajanja erekcije.

NARAVNI PREHRANSKI DODATKI

Najnovejši specializirani prehranski dodatki imajo več funkcij zaradi novih ugotovitev, da je impotenca pogosto povezana s težavami s prostato, povečano prostato, pomanjkanjem libida in nezadostno vitalnostjo.
Če gre za motnjo nizke ali srednje intenzivnosti, potem je priporočljiva terapija z naravnimi prehranskimi dodatki zaradi njihovega širokega spektra pozitivnih učinkov na telo, ne samo na erekcijo in prostato, ampak tudi na libido, vitalnost itd. Hkrati kakovostni naravni prehranski dodatki (npr. tisti, ki jih proizvajajo v EU), specializirani za težave s prostato in erekcijo, običajno ne povzročajo stranskih učinkov in se izdajajo brez recepta. Do sedaj so se kot najučinkovitejši naravni prehranski dodatki pokazali tisti, ki vsebujejo večino teh sestavin: sabal palmo, korenino koprive, bučna semena, afriško slivo, maco, likopen, L-arginin, cink, magnezij, vitamine B6, E, C, indijsko bosvelijo.

ČRPALKE ZA PENIS

Črpalke so prav tako zanimive pacientom in so z njimi zadovoljni, ko gre za krepitev erekcije. So zelo uspešne in najpogostejša pripomba uporabnikov je, da se erekcija “drugače občuti” in da ni naravna. Vendar je pomembno omeniti, da črpalke za penis nikakor ne zdravijo težav s prostato.

PROTEZA ZA PROSTATO

V nekaterih primerih je treba namestiti protezo za prostato, ki je danes zelo izpopolnjena, in oseba, s katero moški seksa, seveda če moški tega ne želi poudarjati, ne bo opazila, da moški nima “naravne” erekcije. Če se odločite za to rešitev, se je treba posvetovati z zdravnikom.

INTRAKAVERNOZNE INJEKCIJE

V drugem koraku lahko iz farmakološkega postopka svetujemo injekcije prostaglandina, v obliki intrakavernozne injekcije. Zaradi možnih pogostih stranskih učinkov pa se tovrstnemu zdravljenju običajno izognemo.

Kot smo že omenili, so sprejemanje zdravih življenjskih navad, prilagajanje prehrane in redna vadba zelo pomembni za celovito zdravje prostate in erekcije. Pravilna in uravnotežena prehrana v kombinaciji s prehranskimi dodatki v obliki kapsul, ki so obogatene s kakovostnimi naravnimi sestavinami, je ena izmed ključnih dejavnikov pri preprečevanju bolezni prostate in doseganju zdrave erekcije.

Prehranski dodatki morajo vsebovati: sabal palmo, korenino koprive, bučna semena, afriško slivo, maco, likopen, L-arginin, indijski bosvelijo ter:

Vitamini C, E IN B6

Vitamini so eden najpomembnejših elementov za pravilno delovanje človeškega telesa, zato so zelo pomembni pri zdravljenju bolezni prostate in preprečevanju erektilne disfunkcije.

Vitamin B6 zmanjša kromosomske prelome in s tem samodejno zmanjša tveganje za nastanek raka na prostati. Vitamin C poleg številnih koristi za zdravje pozitivno vpliva tudi na prostato in erekcijo, saj krepi imunski sistem in antioksidativno delovanje. Znano je, da vitamin E izboljšuje in blagodejno vpliva na krvni obtok, zato ima protivnetne lastnosti in pozitiven učinek na preprečevanje bolezni prostate in erektilne disfunkcije. Vsi trije vitamini so prisotni v hrani, ki jo uživamo vsak dan, lahko pa jih jemljemo tudi kot naravne prehranske dodatke v obliki kapsul ali šumečih tablet.

MAGNEZIJ

Magnezij je povezan s pozitivnimi učinki na kardiovaskularni (krčno-žilni) sistem in zdravje kosti. Številne raziskave so pokazale, da je vnos magnezija zelo učinkovit pri zdravljenju bolezni, povezanih s prostato in erektilne disfunkcije. Če ga jemljete redno in v zdravih količinah, bo uspešno pomagal pri težavah določenih oblik prostatitisa, povečane prostate (BPH) in vnetnih procesov prostate. Je pogost element v prehranskih dodatkih.

CINK

Čeprav je nekoliko nenavaden vzrok, je pomanjkanje cinka lahko odgovorno za težave s prostato, pa tudi za nezmožnost zdrave in trde erekcije. V prehrano vključite zdrave vire cinka: na primer ribe, polnozrnata žita, meso in stročnice.

OPOMBA:

Ko gre za kakovostne naravne prehranske dodatke, je pomembno, da izberemo tiste, ki so se izkazali za učinkovite. Na žalost je to včasih težko razbrati, če niste prejeli priporočila zaupanja vredne osebe, ki je izdelek že uporabila. Vendar je največja možnost izbire kakovostnega izdelka, če ste prepričani, da je izdelek izdelan v EU, ga je mogoče kupiti v največjih lekarnah in kakovostnih spletnih trgovinah, vsebuje čim več sestavin itd.