Prva izbira pri zdravljenju impotence so inhibitorji (zaviralci) fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5i) ali specializirani naravni prehranski dodatki, kot je REGEN50.

Pri diagnosticiranju impotence je pomembno oceniti dejavnike tveganja (glukoza v krvi, lipidogram, testosteron, prolaktin, indeks telesne mase, krvni tlak). Treba je najti vse dejavnike ali vzroke, ki povzročajo ali ohranjajo nezmožnost zdrave erekcije in vplivajo nanje. Eden prvih ukrepov, ki jih osebi z erektilno disfunkcijo in impotenco svetujemo, je povečati telesno aktivnost (vendar se izogibati vožnji ali kolesarjenju), zmanjšati odvečno težo, opustiti kajenje ali uživanje alkohola in čim bolj omejiti izpostavljenost stresnim situacijam in okolju.

Obstajajo tudi zdravila, ki imajo lahko stranski učinek na erektilno disfunkcijo in impotenco, zato je v tem primeru priporočljivo obiskati zdravnika, s katerim se boste morda lahko dogovorili za nadomestno zdravljenje z enim od zdravil brez stranskih učinkov motnje erektilne funkcije.

Eden najpogostejših vzrokov za erektilno disfunkcijo ali impotenco je lahko motnja v delovanju prostate ali povečana prostata. Če gre za motnjo nizke ali srednje intenzivnosti, potem je priporočljiva terapija z naravnimi prehranskimi dodatki zaradi njihovega širokega spektra pozitivnih učinkov na telo, ne samo na erekcijo in prostato, ampak tudi na libido, vitalnost itd. Hkrati kakovostni naravni prehranski dodatki (npr. tisti, ki jih proizvajajo v EU), specializirani za težave s prostato in erekcijo, običajno ne povzročajo stranskih učinkov in se izdajajo brez recepta. Do sedaj so se kot najučinkovitejši naravni prehranski dodatki pokazali tisti, ki vsebujejo večino teh sestavin: sabal palmo, korenino koprive, bučna semena, afriško slivo, maco, likopen, L-arginin, cink, magnezij, vitamine B6, E, C, indijsko bosvelijo.

S spremembo življenjskega sloga so po treh do štirih mesecih vidni prvi pozitivni učinki. Pomemben dejavnik je zmanjšanje anksioznosti (tesnobe), pogovor s partnerjem, zato je treba vsakemu pacientu svetovati, naj pride na pregled v spremstvu partnerja.

Prva izbira v farmakoterapiji in zdravljenju bolezni prostate, ki povzroča motnjo erekcije je inhibitor (zaviralec) fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5i). Štiri od teh zdravil so registrirani v Sloveniji: sildenafil, avanafil, tadalafil in vardenafil. Med njimi obstajajo pri kliničnem delu določene razlike, ki so pomembne za doseganje najvišje koncentracije, razpolovnega časa in selektivnosti za nekatere vrste fosfodiesteraze, ker je selektivnost odvisna od profila stranskih učinkov. Pri praktičnem delu s pacienti je pomembno poudariti, da zdravilo deluje šele po 45. minutah (tadalafil tudi malo kasneje), ker veliko ljudi pričakuje takojšen učinek.

Prav tako je pomembno poudariti, da ta zdravila ne delujejo na spolno željo (omogočajo erekcijo) in da je potrebno dodatno zdravljenje bolezni prostate ter stimulacija.

Učinek zdravljenja bolezni prostate ne bo viden po prvi uporabi in zahteva daljše jemanje zdravil, da je opazen napredek pri zdravljenju bolezni prostate in dejanski učinek zdravila.

Iz zgoraj navedenih razlogov je morda včasih bolje začeti z neškodljivimi, učinkovitimi in sigurnimi naravnimi prehranskimi dodatki in le, če ne delujejo, začeti zdravljenje (z obveznim posvetovanjem z zdravnikom) z zdravili.

ZDRAVLJENJE BOLEZNI PROSTATE


Upoštevajte, da je mogoče zdraviti skoraj vsako bolezen prostate, ki vpliva na nezmožnost zdrave in trde erekcije ali impotenco (tudi raka prostate), vendar je pomembno, da se takoj odzovemo in začnemo zdravljenje.

V primeru bolezni BPH so raziskave pokazale, da obstaja vrsta poškodb sečnega mehurja, ki jih povzroči ovira, po kateri je zdravljenje bolezni prostate in samo okrevanje veliko manj verjetno. Če se prostatitis razvije v kronično bolezen prostate, lahko pričakujete dolgotrajno zdravljenje, ki ga bo treba izvajati dlje časa.

Z rednim preverjanjem zdravja prostate lahko bolezen odkrijete v zgodnji fazi, ko jo lahko zdravite. Izvajati jih je treba v okviru splošnih, rednih zdravstvenih pregledov, pri katerih se diagnosticirajo potencialno škodljive in nevarne bolezni. Moškim, starim 40 let in več, se priporoča enoletni pregled prostate, ocena zdravja in test PSA.

Moški, starejši od 45 let, ko prvič doživijo eno od oblik erektilne disfunkcije zaradi disfunkcije prostate, zaradi nelagodja, strahu ali česa drugega običajno ne odidejo takoj k zdravniku. Vsekakor priporočamo obisk zdravnika, da čimprej postavi diagnozo in se začne z zdravljenjem prostate in impotence. Če gre za motnjo prostate ali erektilno disfunkcijo blage ali zmerne intenzivnosti, potem lahko moški najprej poskusi nekaj specializiranih naravnih prehranskih dodatkov (npr. REGEN50).